Модель управління формуванням багатокомпонентних порцій шихти на доменному конвеєрі

ЗаголовокМодель управління формуванням багатокомпонентних порцій шихти на доменному конвеєрі
Тип публікаціїJournal Article
Year of Publication2020
АвториРибальченко, МО, Селегей, АМ, Головко, ВІ, Селегей, СМ, Миргородська, ОС
Short TitleNauka innov.
DOI10.15407/scin16.06.036
Об'єм16
Проблема6
РубрикаНаукові основи інноваційної діяльності
Pagination36-45
МоваАнглійська
Анотація
Вступ. Застосування безконусних завантажувальних пристроїв значно розширило технологічні можливості регулювання і розподілу шихти по радіусу колошника доменних печей. При цьому виникла можливість розробки методів управління газовим потоком, одним з яких є завантаження в піч багатокомпонентних порцій шихти з технологічно обґрунтованим співвідношенням компонентів.
Проблематика. Безконусний завантажувальний пристрій не призначено для формування порцій шихти шляхом змішування з одночасним зсувом в процесі завантаження одного виду матеріалу щодо іншого на задану величину. Реалізувати формування таких порцій можна за допомогою ЕОМ системи шихтоподачі в процесі розвантаження матеріалів з вагових воронок на доменний конвеєр.
Мета. Розробка структури, алгоритмів функціонування та математичної моделі системи управління формуванням багатокомпонентних (змішаних) порцій шихти для підвищення продуктивності доменної печі та зменшення питомої витрати коксу.
Матеріали і методи. Використано методи теорії автоматичного управління і штучного інтелекту для синтезу нейронечітких регуляторів ваги для системи автоматичного регулювання дозування шихти. Застосовано методи імітаційного моделювання для тестування розробленої системи управління формування багатокомпонентних порцій шихти на ЕОМ.
Результати. Розроблено алгоритм функціонування та виконано моделювання роботи системи управління формуванням змішаних порцій з урахуванням заданого розташування компонентів, їхнього співвідношення в порції, сумарної об'ємної продуктивності конвеєра, змінної геометрії сипучого матеріалу, що розвантажується з вагової воронки, у взаємозв'язку з оперативною інформацією про процес змішування.
Висновки. Розроблена система управління дозволяє сформувати порції шихтових матеріалів відповідно до будь-якої структури при заданій максимальній продуктивності конвеєра, виключаючи його перевантаження за масою (об’ємом).
Ключові словаавтоматизація, багатокомпонентні порції, дозування, модель, система управління, шихта