11(4)04
Nauka innov. 2015, 11(4):32-37
https://doi.org/10.15407/scin11.04.032
І.Г. Радзієвська, О.П. Мельник
Національний університет харчових технологій, Київ
Кінетичні характеристики природних антиоксидантів рослинних олій
Розділ: Наукові основи інноваційної діяльності
Мова статті: українська
Анотація: Проведено визначення показників окиснюваності соняшникової, кукурудзяної, горіхової, пальмової та пальмоядрової олій графічним методом Цепалова та методом DPPH. Показано вплив природних антиоксидантів олій та ступеня ненасиченості жирних кислот на швидкість процесу окиснення. Методи можуть бути використані з метою прогнозування окиснювальної стабільності олій при зберіганні.
Ключові слова: олії, окиснення, графічний метод Цепалова, кінетичні параметри, метод DPPH, антиоксидантна активність.
Література:
1. Яшин Я.И., Рыжнев В.Ю., Яшин А.Я., Черноусова Н.И. Природные антиоксиданты. Содержание в пищевых продуктах и их влияние на здоровье и старение человека. — М: ТрансЛит, 2009. — 212 с.
2. Roginsky V.A. Review of methods to determine chainbreaking antioxidant activity in food / V. A. Roginsky, E. A. Lissi // Food Chem. — 2005. — 92. — P. 235—254.
3. Калиниченко А.А., Арсеньева Л.Ю., Иванов С.В. и др. Способ экспрессного определения отдельных показателей качеств масла грецкого ореха по сигналам анализатора «электронный нос» // Вестник ВГУИТ. — 2014. — № 1. — С. 153—158.
4. Kulisic T., Radonic A., Katalinic V., Milos M. Use of different methods for testing antioxidative activity of oregano essential oil // Food Chemistry. — 2004. — 85. — P. 633—640.
5. Храпова Н.Г., Скибида И.П., Мисин В.М. Кинетические характеристики природных антиоксидантов растите льных масел // Химическая физика. — 2010. — 29, № 6. — С. 76—80.
6. Півень О.М. Технологія стабілізації харчових жирів щодо окиснювального псування: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. техн. наук: спец. 05.18.06 «Технологія жирів, ефірних масел і парфумерно-косметичних продуктів». — Харків: НТУ «ХПІ», 2007. — 21 с.
7. Денисов Е.Т. Циклические механизмы обрыва цепей в реакциях окисления органических соединений // Успехи химии. — 1996. — 65, № 6. — С. 547—563.
8. ДСТУ ISO 9936:2004 «Жири твариннi i рослиннi та олiї. Визначення вмiсту токоферолiв i токотриєнолiв. Метод високоефективної рiдинної хроматографiї (ISO 9936:1997, IDT)» / К.: Держспоживстандарт України. — 2004. — 12 с.
9. ДСТУ 4570:2006. Жири рослинні та олії. Метод визначення пероксидного числа. / К.: Держспоживстандарт України. — 2007. — 10 с.
10. Цепалов В.Ф., Харитонов А.А., Гладышев Г.П., Эммануэль Н.М. Определение константы скорости и коэффициентов ингибирования стабилизаторов с помощью модельной реакции // Кинетика и катализ. — 1977. — № 6. — C. 1395—1402.
11. Гусева Д.А., Прозоровская Н.Н., Широнин А.В. и др. Антиоксидантная активность растительных масел с разным соотношением омега-6/омега-3 жирных кислот // Биоме дицинская химия. — 2010. — 56, № 3. — С. 342—350.
12. Волков В.А., Пахомов П.М. Кинетика взаимодействия радикала ДФПГ с экстрактивными веществами растений в различных средах // Ползуновский вестник. — 2008. — № 3. — С. 309—313.
13. Molyneux P. The use of the stable free radical diphenylpicrylhydrazyl (DPPH) for estimating antioxidant activity // Songklanakarin J. Sci. Technol. — 2004. — 26, № 2. — P. 211—219.
14. Goupy P., Dufour C., Loonis M., Dangles O. Quantitative Kinetic Analysis ol Hydrogen Transfer Reactions from Dietary Polyphenols to the DPPH Radical // J. Agric. Food Chem. — 2003. — 51. — P. 615—622.