Конструювання надпродуцентів рибофлавіну (вітаміну В2) дріжджів Candida famata

ЗаголовокКонструювання надпродуцентів рибофлавіну (вітаміну В2) дріжджів Candida famata
Тип публікаціїJournal Article
Year of Publication2009
АвториДмитрук, КВ, Яцишин, ВЮ, Вороновський, АЯ, Федорович, ДВ, Сибірний, АА
Short TitleNauka innov.
DOI10.15407/scin5.06.070
Об'єм5
Проблема6
РубрикаНауково-технічні інноваційні проекти Національної академії наук України
Pagination70-74
МоваУкраїнська
Анотація
Шляхом введення додаткових копій гена позитивного регулятора біосинтезу рибофлавіну (РФ) у геном раніше селекціонованих штамів дріжджів Candida famata, здатних до надсинтезу РФ, отримано стабільні дріжджові штами-надпродуценти вітаміну В2. Підібрано оптимальні середовища та умови культивування для максимального виходу цільового продукту — РФ.
Ключові словаCandida famata, дріжджі, надсинтез, рибофлавін (вітамін В2), штами-продуценти
Посилання
1. Powers H.J. Riboflavin (vitamin B-2) and health // Amer. J. Clin. Nutr. — 2003. — Vol. 77. — P. 1352-1360.
2. Vandamme E.J., Soetaert W. 2006. Personal care products via fermentation and biocatalysis processes. In: Biotechnology in Personal Care. Lad, R. (ed.). New York, USA: Taylor and Francis. — Р. 27-56.
3. Sanchez S., Demain A. Metabolic regulation and overproduction of primary metabolites // Microbial Biotechnology. — 2008. — Vol. 1, № 4. — P. 283-319.
4. Stahmann K.P., Revuelta J.L., Seulberger H. Three biotechnical processes using Ashbya gossypii, Candida fama ta, or Bacillus subtilis compete with chemical riboflavin production // Microbiol. and Biotechnol. — 2000. — Vol. 53, № 5 — P. 509-516.
5. Lim S.H., Choi J.S., Park E.Y. Microbial Production of Riboflavin Using Riboflavin Overproducers, Ashbya gossypii, Bacillus subtilis, and Candida famate: An Overview // Biotechnol. Bioprocess Eng. — 2001. — Vol. 6. — P. 75-88.
6. Сибірний А.А., Федорович Д.В., Борецький Ю.Р., Вороновський А.Я. Мікробний синтез флавінів. Київ: Наукова думка, 2006. — 253 с.
7. Survase S.A., Bajaj I.B., Singhal R.S. Biotechnological Pro duction of Vitamins // Food Technol. Biotechnol. — 2006. — Vol. 44, № 3. — P. 381-396.
8. Karos M., Vilarino C., Bollschweiler C., Revuelta J.L. A genomewide transcription analysis of a fungal riboflavin overproducer // J. Biotechnol. — 2004. — Vol. 113. — P. 69-76.
9. Dmytruk K.V., Voronovsky A.Y., Sibirny A.A. Insertion mutagenesis of the yeast Candida famata (Debaryomy ces hansenii) by random integration of linear DNA frag ments // Curr. Genet. — 2006. — Vol. 50, № 3. — P. 183-191.
10. Voronovsky A, Abbas C.A., Fayura L.R. et al. Development of a transformation system for the flavinogenic yeast. Candida famata // FEMS Yeast Res. — 2002. Vol. 2, № 3. — P. 381-388.
11. Sambrook J., Fritsh E.F., Maniatis T. Molecular Cloning: A La boratory Manual. Cold Spring Harbor Laboratory, Cold Spring Harbor, New York. 1989.
12. Патент України на корисну модель № 36164 від 10.10.2008 р., бюл. № 19.
13. Hyle J.W., Shaw R.J., Reines D. Functional distinctions bet ween IMP dehydrogenase genes in providing my cophenolate resistance and guanine prototrophy to yeast // J. Biol. Chem. — 2003. — Vol. 278, № 31. — P. 28470-28478.