Конструювання надпродуцентів рибофлавіну (вітаміну В2) дріжджів Candida famata
Заголовок | Конструювання надпродуцентів рибофлавіну (вітаміну В2) дріжджів Candida famata |
Тип публікації | Journal Article |
Year of Publication | 2009 |
Автори | Дмитрук, КВ, Яцишин, ВЮ, Вороновський, АЯ, Федорович, ДВ, Сибірний, АА |
Short Title | Nauka innov. |
DOI | 10.15407/scin5.06.070 |
Об'єм | 5 |
Проблема | 6 |
Рубрика | Науково-технічні інноваційні проекти Національної академії наук України |
Pagination | 70-74 |
Мова | Українська |
Анотація | Шляхом введення додаткових копій гена позитивного регулятора біосинтезу рибофлавіну (РФ) у геном раніше селекціонованих штамів дріжджів Candida famata, здатних до надсинтезу РФ, отримано стабільні дріжджові штами-надпродуценти вітаміну В2. Підібрано оптимальні середовища та умови культивування для максимального виходу цільового продукту — РФ.
|
Ключові слова | Candida famata, дріжджі, надсинтез, рибофлавін (вітамін В2), штами-продуценти |
Посилання | 1. Powers H.J. Riboflavin (vitamin B-2) and health // Amer. J. Clin. Nutr. — 2003. — Vol. 77. — P. 1352-1360.
2. Vandamme E.J., Soetaert W. 2006. Personal care products via fermentation and biocatalysis processes. In: Biotechnology in Personal Care. Lad, R. (ed.). New York, USA: Taylor and Francis. — Р. 27-56. 3. Sanchez S., Demain A. Metabolic regulation and overproduction of primary metabolites // Microbial Biotechnology. — 2008. — Vol. 1, № 4. — P. 283-319. 4. Stahmann K.P., Revuelta J.L., Seulberger H. Three biotechnical processes using Ashbya gossypii, Candida fama ta, or Bacillus subtilis compete with chemical riboflavin production // Microbiol. and Biotechnol. — 2000. — Vol. 53, № 5 — P. 509-516. 5. Lim S.H., Choi J.S., Park E.Y. Microbial Production of Riboflavin Using Riboflavin Overproducers, Ashbya gossypii, Bacillus subtilis, and Candida famate: An Overview // Biotechnol. Bioprocess Eng. — 2001. — Vol. 6. — P. 75-88. 6. Сибірний А.А., Федорович Д.В., Борецький Ю.Р., Вороновський А.Я. Мікробний синтез флавінів. Київ: Наукова думка, 2006. — 253 с. 7. Survase S.A., Bajaj I.B., Singhal R.S. Biotechnological Pro duction of Vitamins // Food Technol. Biotechnol. — 2006. — Vol. 44, № 3. — P. 381-396. 8. Karos M., Vilarino C., Bollschweiler C., Revuelta J.L. A genomewide transcription analysis of a fungal riboflavin overproducer // J. Biotechnol. — 2004. — Vol. 113. — P. 69-76. 9. Dmytruk K.V., Voronovsky A.Y., Sibirny A.A. Insertion mutagenesis of the yeast Candida famata (Debaryomy ces hansenii) by random integration of linear DNA frag ments // Curr. Genet. — 2006. — Vol. 50, № 3. — P. 183-191. 10. Voronovsky A, Abbas C.A., Fayura L.R. et al. Development of a transformation system for the flavinogenic yeast. Candida famata // FEMS Yeast Res. — 2002. Vol. 2, № 3. — P. 381-388. 11. Sambrook J., Fritsh E.F., Maniatis T. Molecular Cloning: A La boratory Manual. Cold Spring Harbor Laboratory, Cold Spring Harbor, New York. 1989. 12. Патент України на корисну модель № 36164 від 10.10.2008 р., бюл. № 19. 13. Hyle J.W., Shaw R.J., Reines D. Functional distinctions bet ween IMP dehydrogenase genes in providing my cophenolate resistance and guanine prototrophy to yeast // J. Biol. Chem. — 2003. — Vol. 278, № 31. — P. 28470-28478. |